<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=615923385674774&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Lånegeiter gir fornøyde gjester

På Ås bruker bedriften Krosser Høyloftet geiter og Nofence for å holde stiene åpne og tankene i gang. Det setter både gjester fra næringslivet og nærmiljøet pris på. 

På Kosser Gård i Akershus har Cathrine Glende etablert flere virksomheter, fra møbelproduksjon til utleie av møtelokaler og locations for foto, film, workshop og dagsmøter med servering. 

Sommeren 2019 la de 5 lånegeiter fra NMBU (Universitetet i Ås) til som en del av virksomheten på gården. De fikk støtte for spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL-midler).

Hvordan gir Nofence verdi for deg?

  • Økt trivsel for fastboende og besøkende
  • De er med å gjenskape landskapet, jobber som gressklippere og slåttekarer
  • Jeg bruker geitene i markedsføring
  • Gøy å være med å lære noe nytt, å se at det fungerer

– Vi snakket lenge om at vi hadde lyst på geiter. Vi fikk masse advarsler om at de kom til å rømme, spise blomstene til naboene og generelt være mye jobb og frustrasjon. Så hørte jeg om Nofence på NRK radio, og tenkte at det var skikkelig lurt. Vi tok kontakt med NMBU og fikk låne geiter fra dem, søkte og fikk smil-midler, og satte i gang. Det har gått kjempefint! I starten tok de seg en liten tur til den lokale skolen en søndagsmorgen, samt et par avstikkere til skogen. Da fikk vi beskjed i appen og hentet dem raskt inn igjen.

- Cathrine Glende, daglig leder i Krosser Høyloftet.

Cathrine Glende sammen med et utvalg geiter med sommerjobb.

Geiter med jobb

Geitene har som jobb å beite ned gammelt beiteområde på gården som hadde vokst helt igjen med kratt. 

– Målet er å skape et fint turområde som kan knyttes til min virksomhet. Vi lager en snakkesti, walk and talk, som en del av møtelokale-pakka. Det er oppgaveløsning mens folk rusler en tur. Gjestene var helt over seg da de kom tilbake etter at de gikk en tur på stien, de synes geitene var så søte. Og de likte så godt at de kom dem i møte, at geitene var sosiale, at de lar seg klappe på og koses med. Vår flokk på 5 er veldig overkommelig for folk, en flokk på 20 oppleves kanskje litt annerledes. Gjestene synes det er en artig og annerledes opplevelse, for mange har ikke så mye kontakt med dyr-

De 5 geitene har gjort en god jobb som gressklippere før de dro tilbake til NMBU i september. For familiebedriften, som ikke hadde særlig erfaring med dyrehold fra tidligere, ble det en merkbar overgang.

– Det er veldig enkelt dyrehold. En liten neve kraftfor pr dag, ellers ordner de seg selv med beiting, vann og saltstein. Jeg omtalte dem som “ansatte”, men det er mye trivsel og glede med geiter, og nå savner jeg dem. Hele familien savner dem, sier Cathrine.

– Det har vært utrolig gøy, og vi gleder meg allerede til neste år! 

Robotifisering av landbruket og gammeldagse ordninger

Det er ulik praksis for innvilgning av smil-midler rundt om i landet. På Krosser fikk de det til med hjelp fra Nofence og det lokale landbrukskontoret. 

Et par dager etter at vi fikk ja, fikk vi vite at andre fikk nei til de samme midlene, og det syner vi er helt bakvendt. Vi ser så mye robotisering ellers i landbruket, så nå må byråkratiet bare følge med når det kommer til teknologi som Nofence, sier Glende. 

– Nofence har fungert helt perfekt til vårt formål. Vi vil beite ned områder rundt gården vår, ta vare på kulturlandskapet. Systemet er kjempefint, lett å lære, enkelt å sette seg inn i. Support har også fungert fint på både mail og telefon, særlig rundt oppstarten. At dette kan brukes mange steder rundt i landet er det ikke tvil om. Med tanke på at ting gror igjen så er det åpenbart at dette er en god løsning. Vi ser en stor endring hos oss, det har blitt så pent her, og vi ser det nok til enda bedre til neste år, avslutter Glende. 

5dfca539b828313f64bd9104_Goats_Krosser_høyloftet

 

Finner du ikke det du leter etter?

Fortell oss hva du vil lese om.