<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=615923385674774&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Geiter på statsbeiter

På naturreservatene Langøya og Sandblåst/Gaustad i Møre og Romsdal skjer det noe utenom det vanlige. I det som skulle være overgrodde hogstfelt av statsplantet skog beiter det nemlig en haug med langørede Boer-geiter tilsynelatende uten gjeter. Ikke bare det, men de beiter uten gjerder…

Fra gran til gress 

Å ta vare på Norges naturområder er ikke alltid så lett. Fjell, skog, vann og vær; elementene som gjør landet så vakkert kan også gjøre hverdagen vanskelig for de som sitter igjen med vedlikeholdsansvaret. Krattveksten på Sandblåst/Gaustad, for eksempel, gjorde at området stod fare for å bli utilgjengelig for den store andelen trekkfugler som hekket i området. Men i stedet for å bruke maskineri eller kjemikalier kom kommunen og grunneier frem til en mer kreativ og miljøvennlig løsning.

«Utfordringen er lauvskogen som vokser opp etter at granen ble felt,» sier Linda Haug, som sammen med sine totalt 51 firbente ansatte utfører en helt spesiell ryddetjeneste. «For geiter er dette ypperlig. Som krattetere passer de perfekt til å rydde denne type landskap, og effekten er betydelig.»

Blog LindaH

Prøveprosjektene kommer fra Miljødirektoratet, og omfatter et sammenhengende «estuar». Reservatet ble opprettet i 1988 for å «ta vare på et viktig våtmarksområde», og fikk i 1996 status som «ramsarområde» på grunn av sin betydning for trekkfugler.

Men hvordan kan det ha seg at dette er så effektivt? Geitene spiser jo ikke hele området til grunns, og det tar også lengre tid enn om en skulle brukt motorsag eller kjemikalier. Så hva er hemmeligheten?

Nøkkelen ligger i jorda, eller rettere sagt i måten geitene bidrar til en endringsprosess i jorda. Det første som skjer er at dyra svekker kratt og ugress ved å beite det ned, og med færre blader og busker får bakken mer sollys. Deretter resirkuleres næringen i geitas fordøyelsessystem og returneres til jorda som gjødsel—og da skjer det ting. Der det før var mye motstand, lite sollys, og ingen gjødsel er det plutselig omvendte forhold. Det betyr en mindre nitrogenholdig og mer bakteriebasert jord, og det liker ikke skogveksten. Med grundig beiting over tid vil krattveksten derfor erstattes med andre arter som for eksempel gress og blomster.

«Vi testet det også hjemme. Før hadde vi mye gammel og tørr lyng,» sier Linda, «men etter vi hadde geitene der er det blitt utrolig fint, og det er mye frodigere enn det var.»

Med andre ord kan det virke som at geiter er fremtiden for vedlikehold av norsk natur. Spørsmålet er jo hvorfor det ikke kryr av geitebønder fra før? Hvorfor kommer dette på banen først nå?

Blog LindaH2

Nytt og spennende verktøy

En av hovedproblemene har vært at geiter er nysgjerrige dyr som gjerne drar på eventyr, og det krever derfor enormt med tid og krefter å gjerde inn nye områder for hvert prosjekt. Men ikke for Linda.

«Kall meg gjerne en moderne geitebonde,» sier hun og smiler. Geitene hennes bruker nemlig klaver fra norske Nofence, verdens første virtuelle gjerder for beitedyr. Det første hun gjør om morgenen, før tannpuss og kaffe, er å åpne Nofence appen. Der kan hun se hvor dyra er, hvordan de beveger seg, og hun kan til og med flytte geitene ved å åpne og lukke deler av den virtuelle beitemarka.

«Å sette opp gjerder for beitedyr særdeles lite verdiskapende for bonden,» sier CTO i Nofence, Oscar Hovde, som startet selskapet i Batnfjordsøra i 2011. «Med virtuelle gjerder har man bedre kontroll, samt at man frigjør tid og krefter til andre ting.»

«Det ville vært umulig å ha geitene her uten Nofence,» forklarer Linda. «Dyra som går med klave vet nokså nøyaktig hvor langt de kan gå. Det er utrolig hvordan de lærer seg det, og når den ene først har testet grensene så følger de andre som regel etter.»


En grønn fremtid i møte

Linda startet med Boer-geitene i 2008, mange år før den virtuelle beiteteknologien var tilgjengelig, og det var først i 2016 at de første kundene kunne teste klavene. Da ble faktisk Linda den første ansatte i Nofence og bidro til suksessen i fire år. 

På grunn av klimaendringer, en viltvoksende vegetasjon, og mulighetene med virtuelle gjerder fra Nofence bestemte hun seg deretter for å satse for fullt på å leie ut geiter igjen. Hun tilbyr også manuell rydding med ryddesag eller motorsag, eller med traktor og beitepusser for å kunne ta større områder. Med andre ord tilbyr hun rett og slett en totalpakke for naturlandskapspleie.

Lyst å vite mer om Nofence? På våre hjemmesider finner du både info om produktet, nyheter og flere kundehistorier som denne.

Finner du ikke det du leter etter?

Fortell oss hva du vil lese om.